Pho goes global – Phở ta ra nước ngoài

My article is featured in the quarterly magazine of Danang Center for Tourism Promotion. The magazine is distributed to hotels, resorts and tour operators within the city. It’s just released on 19th April

During my travel journeys, I am extremely proud of my country when someone said to me that: “Vietnamese food is amazing! I really love Pho and spring-roll.” I am sure that for those who have lived overseas, they would also agree with me. Pho (Vietnamese Beef Rice Noodle) is one of the most popular Vietnamese dishes favored by foreigners.

In 2008, I met an American friend named Russell and he took a road trip from China all the way to Vietnam and then Laos and Cambodia. I met him while he traveled to Danang and he got my surprise when telling me that he ate Pho almost every day, for every meal.

We met again in New York 2009 and he took me to some Vietnamese restaurants there. He told me that these Pho never tasted the same with what he ate in Vietnam.

Pho that foreign people eat is made with the Southern style. It is different from the way people from overseas use the frozen but not fresh noodle. The herbs and chilli sauce are also different. Moreover, the quality of the meat (beef or chicken) is different from Melbourne, Perth, Osaka, Los Angeles, New York or Paris. However, it is still very flavorful and distinguished from other countries’ food.

In terms of pricing, Pho in US is the cheapest (~7-8USD) while in Australia is about 9AUD and Japan and France are the most expensive (~12USD). The serving size is bigger than what the locals eat here in Vietnam. However, as compared to the local price (less than 2 USD), no wonder why foreigners love to eat Pho everyday when they have a chance to visit Vietnam

Delicious Vietnamese food is not only just about Pho but also many others. This beautiful country with the 3260km coastline offers a variety in their cuisine, from the North to the Central and the South.

A brand for Quang’s noodle style

I was born in Danang. It is not only the biggest city in the Central region but also ranked 3rd after Ho Chi Minh City and Hanoi. This young city is the perfect gateway for visitors, with a relatively short distance to visit the 3 must-see World Cultural Heritages (Hue, Hoi An and My Son). The Central region of Vietnam has the pride in its specialties, including Quang’s style noodle, rice paper rolls with pork, Bun bo Hue, Chicken rice, Fish cake noodle, Fish sauce noodle with Roasted pork, etc.

In our hometown, Quang’s style noodle is very special to each and every person. We can eat this for breakfast, during special occasions or treating friends with a nice meal at your place. This dish is special because of the tasty chicken sauce, tender and soft noodle, crunchy peanuts, and a good mix of fresh vegetables. Those ingredients are similar but each town in this Central region has their own recipes and this makes Quang’s style noodle is even more special. Hence, no wonder why Phu Chiem Quang’s style noodle, Hoi An Quang’s style noodle, Tuy Loan Quang’s style noodle, etc. have become so familiar with Quang people (i.e. people living in Danang City and Quang Nam province)

Foreigners love Vietnamese food in general. However, the food from the Central region has not been promoted well. I believe that the taste of Quang’s style noodle is as good as Pho. And I really hope that one day, this special dish from my hometown will become well-known by foreigners.

Pho in Los Angeles, US (~8USD)

Pho in Paris, France (~10Euro)

Pho in Osaka, Japan (~12USD)

Pho in Perth, Australia (~10AUD)

Phở ta ra nước ngoài

Trong những chuyến hành trình du lịch của mình, tôi tự hào về đất nước mình mỗi khi ai đó nói rằng: “Món ăn Việt Nam thật tuyệt! Tôi thật sự yêu thích Phở và Nem rán”. Chắc hẳn rằng ai đã từng sinh sống ở nước ngoài cũng sẽ đồng ý với tôi về điều này. Phở là một trong những món ăn đặc biệt được người nước ngoài ưa thích

Còn nhớ vào năm 2008, tôi gặp một anh bạn người Mỹ tên Russell khi anh dừng chân tại Đà Nẵng trên chuyến hành trình bằng đường bộ từ Trung Quốc đến Việt Nam, Lào và Campuchia.  Russell khiến tôi ngạc nhiên vì anh ăn phở hầu như mỗi ngày, mỗi bữa trong thời gian ở đây.

Chúng  tôi gặp lại nhau ở New York trong năm 2009 và Russell đưa tôi đi ăn ở một số nhà hàng Việt Nam tại đây. Russell chia sẻ với tôi rằng Phở ở đây không hề giống với Phở mà anh ấy từng ăn tại Việt Nam.

Phở ở nước ngoài đa số được nấu theo kiểu miền Nam. Bánh phở được đông lạnh rồi mới lấy ra dung dần, thay vì bánh mới làm. Một số loại rau và tương ớt cũng khác nhau. Hơn nữa, chất lượng thịt (bò hoặc gà) ở mỗi thành phố như Melbourne, Perth, Osaka, Los Angeles, New York hay Paris cũng khác nhau. Tuy nhiên, vị ngon của Phở vẫn rất đặc trưng so với món ăn truyền thống của các nước khác.

Về giá cả, Phở ở Mỹ là rẻ nhất (chỉ khoảng 7-8 đô la Mỹ) trong khi ở Úc thì khoảng 9 đô la Úc còn Nhật và Pháp là mắc nhất (khoảng 12 đô la Mỹ). Khẩu phần ăn ở các nước này cũng lớn hơn của người Việt Nam. Tuy nhiên, nếu so sánh về giá của một tô phở ở Việt Nam (dưới 2 đô la Mỹ) thì không ngạc nhiên khi người ngoại quốc như Russell ăn phở mỗi ngày khi có cơ hội đến thăm Việt Nam.

Món ngon Việt Nam không chỉ có phở nhưng khó có thể kể hết. Đất nước xinh đẹp với đường bờ biển dài 3260km đã tạo nên sự đa dạng phong phú trong ẩm thực ở cả ba miền Bắc – Trung – Nam

Một thương hiệu cho mì Quảng

Tôi được sinh ra tại Đà Nẵng, đây không chỉ là thành phố dẫn đầu ở khu vực miền Trung mà còn là thành phố lớn thứ 3 cả nước, sau Tp Hồ Chí Minh và hà Nội. Thành phố trẻ này là điểm đến lí tưởng cho du khách, với khoảng cách tương đối ngắn dẫn dến 3 di sản  văn hoá thế giới nổi tiếng (Huế, Hội An và Mỹ Sơn) và nền ẩm thực đặc sắc, đáng tự hào nhờ kế thừa nhiều món đặc sản miền Trung  bao gồm mì quảng, bánh tráng cuốn thịt heo, bún bò huế, cơm gà, bún chả cá, bún mắm thịt quay, v.v..

Ở quê hương chúng tôi, mì quảng là món ăn trong tâm thức mỗi người. Bữa sáng chúng tôi có thể điểm tâm bằng mì quảng, lễ lạc chúng tôi cũng nấu mì và món mì quảng rất được hưởng ứng trong những lúc đãi bạn. Mì quảng đậm đà với nước nhân thịt có màu bắt mắt, sợi mì mềm dai, lạc rang thơm bùi và còn thơm mát bởi các loại rau sống. Cũng với chừng đó nguyên liệu cơ bản nhưng mỗi địa phương lại có cách chế biến khác nhau khiến hương vị trở nên đa dạng. Thế rồi những thương hiệu như mì Quảng Phú Chiêm, mì Quảng Hội An, mì Quảng Túy Loan… đã trở nên quá đỗi quen thuộc với người xứ Quảng.

Người nước ngoài yêu thích món ăn Việt Nam nói chung. Thế nhưng đặc sản miền Trung vẫn chưa tạo được thương hiệu riêng của mình trong cộng đồng quốc tế. Tôi tin rằng mì Quảng của Đà Nẵng cũng ngon và đặc trưng như Phở. Và tôi nghĩ đến một ngày món ăn quê hương này cũng được bạn bè quốc tế biết và yêu thích.

Advertisements

6 thoughts on “Pho goes global – Phở ta ra nước ngoài

  1. Is this exactly how the article featured in the magazine? There are heaps of obvious basic English grammar errors throughout. “He HAD got my surprise”, “told WITH me”, “Pho WAS never TASTED the same”, “people IN overseas” just to name a few. These are frustrating to read, especially when they are found in a town magazine.

    Like

    1. Thank you for your honest comment. I wasn’t very careful with the proof-reading. I will be more careful next time 🙂 Hope that you’re still following my blog and give straightforward comments

      Like

    2. “told WITH me” and “people IN overseas” are called Vinglish. Think in Vietnamese and translate word by word into English.

      Like

  2. Đang tìm tư liệu về phở nên tìm đọc lại bài này của bạn Béo. Bạn Béo có thử ăn phở ở vùng Springvale chưa? $6,7,8/ tô & khá ngon đó!

    Like

    1. Beo an mot lan roi, hinh nhu cung la Pho Chu The hay sao a. Cung tuong tu nhu o Richmond nhung ma hinh nhu nuoc Pho ko duoc nong’ cho lam’

      Ah, hom roi o Sydney co di an Pho An, very expensive neu compared to Melbourne, 14aud./bowl luon =)) Quality thi noi chung cung duoc, nhung ko den noi nhu nhieu nguoi don` thoi?

      Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s